Shoemaking 1.0 – Preparations

Shoemaker toolsJeg har tidligere udfordret mig selv i disciplinen at håndsy sko. Da jeg påbegyndte det projekt var det med en vis skepsis, da jeg egentlig altid har sagt til mig selv at den eneste beklædningsdel jeg ikke selv ville kunne lave, var sko. Ikke desto mindre lykkedes det mig at sy et par lædersko helt fra bunden, som jeg siden har brugt flittigt.

Men som det jo er for kreative nørder som mig, så sætter man sig hele tiden nye og større mål. Mit første par sko var bløde som mokkasiner og lavet til at forme sig efter fødderne med tiden. Mit nye mål er, at lave sko efter rigtige skomagertraditioner, hvor skoen formes over en læst (en model af en fod) og afstives i hæl og tå så faconen holdes. Efter lang tids søgen er det lykkedes mig at finde frem til en producent af læster i Italien, der kan lave et enkelt par på bestilling. Det er selvfølgelig fuldstændig uudholdeligt for mig at gå og vente på at de kommer hjem, så ventetiden udnyttes med mere eller mindre nødvendige forberedelser til min forestående titel som hobbyskomager. Det har naturligvis været helt uundgåeligt at anskaffe sig lidt nyt værktøj. Man må som bekendt aldrig gå ned på udstyr, og da slet ikke når udstyret i dette tilfælde er så æstetisk lækkert. Skørt at man kan være helt oppe at køre over en skomagerhammer! Og i min skrabe-i-jorden-agtige utålmodighed har jeg selvfølgelig været nødsaget til at lave et læderhåndtag og skede til min nye skomagerkniv.

Jeg håber at mine læster ankommer i næste uge, så jeg kan komme i gang med mit første rigtige skomagerprojekt. Og jeg håber i vil følge med i processen, hvordan den så end skrider frem. Fortsættelse følger…


I have previously challenged myself in the art of handsewing shoes. I started out with a certain sceptisism, since I have always thought that I would be able to make any kind of apparel, but shoes. None the less, I managed to sew a pair of leather shoes from scratch, and they have been used often since then.

However, a creative geek like myself always sets new and higher goals. My first pair of shoes were soft like moccasins and made to take shape from my feet when worn. My new goal is to make shoes in the traditional way, shaping the shoes over a last (a model of a foot) and stiffening the heel and toe to keep the shape. After searching for a long time, I finally found a shoe last factory in Italy that could make one pair to order. It is of course completely unbearable for me to wait for them to arrive, why I make many, more or less useful preparations for my soon to be titel as hobby-shoemaker. Naturally it has been necessary for me to purchase new tools. As we say in Denmark, you should never go down on equipment, especially not when it holds such an aesthetic value as in this case. Crazy to be so thrilled about a shoemakers hammer! And in my unbearable impatience I have even made a leather handle for my new shoemakers knife. I hope my lasts will arrive next week for me to begin my first real shoemaking project. And I hope You would like to follow the process whichever direction it may follow. To be continued…

2 thoughts on “Shoemaking 1.0 – Preparations

  1. Lene, du styrer for vildt!!! Selvfølgelig skal du lave sko, hvem ved om du bliver den nye (alternative) Ilse Jacobsen???
    Pøj pøj med projektet!
    Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *